Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Oι αναμνήσεις μιας γκέισας-το βιβλίο


Το να μπορεί να σε συνεπάρει μια ιστορία που ξεκινά το 1936, πολλά χρόνια πίσω δηλαδή, και που ξετυλίγεται πολύ μακριά από το σπίτι σου και την κουλτούρα σου εγώ το βρίσκω μαγευτικό.
 Ένα βιβλίο που μπορεί να σε τρομάξει αρχικα το μέγεθος του καθως πρόκειται για 728 σελίδες παρόλαυτα διαβάζεται τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα γιατι απλα δε θέλεις να τ' αφήσεις από τα χέρια σου .

Πρόκειται για την ιστορία της Σαγιουρί.
Ένα φτωχό κορίτσι που ξεκινά τη ζωή του στην Ιαπωνία του '30 ,όχι με τους καλύτερους οιωνούς παρόλα αυτά καταφέρνει να γίνει μια ευτυχισμένη γυναίκα.
Γνωρίζουμε λοιπόν την Ιαπωνία μέσα από την παράδοση της, μέσα από διάφορες όμορφες λεπτομέρειες που μας παραθέτει ο συγγραφέας ο οποίος μάλιστα έχει ειδικότητα στην ιστορία της ιαπωνικής τέχνης.
"Ζούμε" το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .
"Ζούμε" τα ανθρώπινα πάθη και τους ερωτες, τη φτώχεια,τις δυσκολίες.
" Ζούμε" όμως βασικά την εξέλιξη της πρωταγωνίστριας ως γκέισα και τον αγώνα της να βρει την αγάπη.
Και δεν ξέρω πως είχατε εσείς στο μυαλό σας αυτές τις γυναίκες αλλά εγώ εντυπωσιάστηκα από
τον κόπο που έκαναν για να γίνουν γκέισες.
 Μια επιτυχημένη γκέισα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά  χορό, μουσική, μακιγιάζ, να σερβίρει σωστά ώστε να μπορεί να ψυχαγωγεί ισχυρόυς άνδρες.
Η νουβέλα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ .
Προτάθηκε για πολλά βραβεία κάποια από τα οποία τα κερδισε κιόλας αλλα κυρίως κερδiσε την καρδιά του κοινού, κάνοντας 57 εκατομμύρια $ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Προσωπικά πέρασα πολλά βράδια με την αγωνία της εξελίξης της ιστορίας και ένιωσα πως ήμουν και εγώ εκεί κάπου στο παρακμιακό Κιότο της Σαγιουρί ,της Χατσουμόμο και της Μαμεχα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου